Kerekesszék? Miért?

A legkülönfélébb okokból kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy nem tud többet járni. Ekkor jön a szembesítés: a kerekesszék. Gondolhatunk rá börtönként, segítségként vagy eszközként, ami visszaadja a szabadságunkat. Vagy legalábbis az illúziót.

Az alábbi bejegyzésben megpróbálok választ adni arra, hogy milyen okokból ülhet valaki kerekesszékben. Temesvári Orsi írása.

Nagyon nehéz erről a témáról beszélni. Írni is. Nemcsak azért, mert jómagam is érintett vagyok a kérdésben, hanem azért, mert most nem csak a saját nevemben szólok. Ahogy ezeket a sorokat írom, feltámadt bennem egy erőteljes felelősségérzet mindenkiért, aki bármilyen módon a sorstársam.

Előrebocsátom, hogy ahány ember, annyi féle állapot, sérülés vagy betegség. Ugyanennyi féle diagnózis. Nem vagyok orvos, nem vagyok szakértő. Olyan esetekről szeretnék mesélni, amelyekkel magam is találkoztam már.

Kerekesszékben születéstől fogva

Mielőtt belevágnék, fontos megjegyezni, hogy az alábbiakon kívül rengeteg más oka lehet annak, hogy valaki kerekesszék használatára kényszerül. Azért mutatom be éppen ezeket a diagnózisokat, mert számomra ezek a legismertebbek.

A cerebrális parézis, vagyis a CP

Ez a betegség egy központi idegrendszeri probléma, ami legtöbször a születés körül vagy közvetlenül azután alakult ki. Oka lehet pl. az oxigénhiány, vérzés, gyulladás vagy valamilyen genetikai ok. A legfontosabb tünet valamilyen mozgásbeli fogyatékosság, ami együtt járhat szellemi károsodással is. Ez nem jelenti azt, hogy a CP-vel diagnosztizált gyermekek nem lesznek teljes értékű felnőttek. Személyesen ismerek olyan fiatalokat, akik diagnózisuk ellenére egyetemre járnak, önállóan élnek (vagyis képesek eldönteni, hogy hogyan töltik a mindennapjaikat és ahhoz mikor, milyen segítségre van szükségük).

Az SMA, azaz a spinális izomatrófia

A betegség legfőbb tünete a gerincvelőben található mozgatóidegek gyulladása. Ennek következtében alakul ki izomsorvadás, ami fokozatosan romló állapotot, sokszor a teljes izomzat bénulását okozza. 

A nyitott hátgerinc, azaz a spina bifida

Sokféle diagnózis tartozik ebbe a kategóriába. A nyitott hátgerinc alapvetően a gerinc, a gerincvelő és a gerincvelő burok záródási zavara. Enyhébb esetekben a születéskori műtéti beavatkozás megoldást jelenthet, a súlyosabb esetekben azonban felléphet érzészavar, mozgásbeli nehézségek vagy bénulás is. 

A stroke

A stroke az agy vérellátási problémája, ami féloldali bénuláshoz, beszédzavarokhoz vezethet. A probléma általában hirtelen jelentkezik, de sok esetben hosszú ideje tartó elváltozások eredménye. Ha néhány órán belül kezelni tudják a pácienst, a végleges károsodás megelőzhető lehet. 

A szklerózis multiplex, vagyis az SM

Az SM a központi idegrendszer gyulladásos betegsége, ami rendszerint fiatal felnőttkorban alakul ki. Az SM tünetei sokfélék, jellemző a látóideg gyulladása és akár maradandó károsodása. Emellett látványosak a mozgásszervi problémák, pl. egyensúlyzavar vagy bénulás. 

Vannak olyan szerencsés esetek, ahol előfordul spontán gyógyulás. Emellett az is előfordulhat, hogy hősünk jól reagál a gyógyszeres terápiára.

Baleset és ami utána jön

Minden balesetnél egy pillanat műve minden. Egy ugrás, egy ütközés vagy egy rossz mozdulat. Sokszor nem is az sérül meg, aki figyelmetlen volt. Ezt talán nem is kell részletezni.

Egy balesetnek nagyon sokféle következménye lehet. Előfordul, hogy a sérült egy vagy több gerinccsigolyája törik el, ami sokszor együtt jár a gerincvelő sérülésével. A szerencsésebbek megússzák annyival, hogy a gerincvelőt körülvevő burok sérül, akadnak azonban olyanok is, akiknek nem marad épen semmi.

Sokszor találkozhatunk olyan esetekkel is, akik koponya- vagy agysérülést szenvednek egy balesetben. Előfordulnak olyan balesetek is, amikor valaki egy végtagját veszíti el és emiatt kényszerül kerekesszékes életre. 

A betegségek és a balesetek túlélőin kívül ismerek olyan hősöket, akik a gerincoszlopban megjelenő daganatok, tályogok vagy egyéb oda nem illő képletek miatt kényszerülnek kerekesszékes életre.

Ahogy visszaolvasom a fentieket, egy kicsit elszomorodom. Olyan érzésem van, mintha egy diagnózis vagy egy baleseti jegyzőkönyv meghatározhatná bárki boldogságát. Sokáig az gondoltam, hogy ez tényleg így van. Hiszen hogyan lehetne bárki boldog kerekesszékben. Az élet azonban cáfolni látszik mindezt. De erről majd máskor mesélek.

A következő bejegyzésben a kerekesszékek típusairól szóló összefoglalót olvashattok.