AKADÁLYMENTESSÉG

eselyegyenloseg_0A Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete már létrejöttekor egyik legfőbb céljának tekintette, hogy Budapest a kétezres évek elejére akadálymentessé váljon.

E területen egyébként a sérült emberek több szervezete is tevékenykedik egymást tájékoztatva, összehangoltan, hisz fővárosunk egyike azon európai városoknak, ahol egészen a közelmúltig a legkevesebb középületbe juthattak be, ill. egyik menetrendszerű közlekedési eszközt sem tudták használni a mozgássérültek.

Első lépésként felvettük a kapcsolatot az önkormányzatokkal, s kértük, legyenek partnerek az akadálymentesítésben. A Soros Alapítványtól nyert támogatásból mobil rámpát helyeztünk el 7 fontos középületben, mint pl. Mátyás Templom, egy OTP Bankfiók, egy papír-írószer bolt, stb. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével és más szervezetekkel együtt lobbiztunk az új Építési Törvény és az Esélyegyenlőségi Törvény megalkotása és elfogadtatása érdekében. 1998-ban a május 5-i Európai Esélyegyenlőség Napja alkalmából személyesen kerestük fel a minisztereket és Budapest valamennyi polgármesterét, beleértve a főpolgármestert is. Átnyújtottuk felhívásunkat, melyben az akadálymentes környezet fontosságát fogalmaztuk meg. 1999 márciusában egy egynapos fórumot rendeztünk, melyre Budapest kerületi önkormányzatainak illetékes vezetőit hívtuk meg.

1997. decemberében hatályba lépett az Építési Törvény, 1998 márciusában pedig az Esélyegyenlőségi Törvény. Minden érintett szervezetnek össze kell fognia és keményen dolgoznia azon, hogy ez a két törvény ne csak írott malaszt maradjon. A két törvény megvalósításában,  mi is kivesszük a részünket, így Budapest akadálymentesítésében még sok munka vár ránk.

Az elmúlt években elkezdődött az akadálymentesítés, bár még sok minden hiányzik, de vannak már használható, akadálymentes tömeg közlekedési eszközök, melyet a sérültek kerekesszékkel is tudnak használni.

vonatOLYMPUS DIGITAL CAMERA

busz_2

 

 

 

 

 

 

Egyre több középületet és közteret akadálymentesítettek, mellyel elősegítették azon mozgássérült sortársaink mindennapi életvitelét, akik ha a fizikai akadálymentesítés részeseivé válnak, teljes értékű, önálló életet, mások függőségét kizárva tudnak a mindennapi életben, emberhez méltóan élni.

kozmutza_rámpalehel wc 35bbfürdő