Filozófiánk terjesztése

Legújabb tevékenységünk: Az Önálló Élet eszméjének terjesztése vidéken, helyi csoportok megalakítása

Az Önálló Élet eszméje eddig leginkább Budapesten terjedt el, hiszen itt él a legtöbb súlyos mozgássérült szervezetten, nagyobb csoportokban. Magyarország azonban nemcsak Budapestből áll, ezért, hogy az eszmét országosan is terjesszük, felvettük a kapcsolatot a súlyos mozgássérült fiatalok néhány vidéki csoportjával.
Eddig már több vidéki városban tartottunk beszélgetéseket. Átadtuk tapasztalatainkat, s beszéltünk a filozófia lényegéről.

Ezek a fiatalok sokszor szüleik „gyámsága” alatt, vagy egy szociális otthonban tengetik életüket, és ha vágyaikban szerepel is az önálló, független élet, nem tudják, nem merik megvalósítani, felvállalni. Közülünk sokan átmentek ezen az állapoton, de a vágy és az akarat olyan erős volt, hogy legyőzte a félelmeket. Saját életünkből példát merítve, többen többféle szempontból világítjuk meg azokat a lehetőséget, melyekkel el lehet jutni az önrendelkezésig.

Jellemző, hogy a főbb problémák mindenhol azonosak. A szülők gyermekként kezelik az akár 40 éveseket is, ha azok mozgássérültségük miatt otthon kényszerülnek lakni. De egy szociális otthonban is mindent elvégeznek helyette, nem kell gondolkoznia, döntenie, cserébe viszont a mindennapjaikat is mások szabják meg. Ez így kényelmes, de megalázó.

Célunk, hogy minél több vidéki városba vigyük el az eszmét, hintsük el a magvakat, hiszen a lényeget társaink közül sem értik még sokan.