Döntős lett az ÖNÉ a „Civil Díj 2017” pályázaton

FELKERÜLTÜNK A NEVEZETES CIVIL SZERVEZETEK TÉRKÉPRE

 

Az ország összes civil szervezetéhez szólt a Civil Díj 2017 elnevezésű felhívás. A második alkalommal meghirdetett versenyre 133 pályázó jelentkezett, közülük választották ki a hét kategória legjobbjait. Először került a döntőbe mozgássérült szervezet, mégpedig egyszerre kettő.

 

Ezt a programot a NIOK Alapítvány és a Civil Iránytű Alapítvány együttesen hívta létre azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra a civil kezdeményezésekre, amelyek innovatívak, változást indítottak el vagy összefogást generáltak. A nonprofit.hu pedig médiapartnerként támogatta az eseményt.

A Civil Díjakat az alábbi kategóriákban osztották ki:

  • Legnagyobb hatású projekt
  • Legjobb kommunikációs kampány
  • Legjobb együttműködés (akár civilszervezetek között, akár civil és állami szervezet között, akár civilszervezet és vállalat között)
  • Legígéretesebb új szervezet/civil start
  • Legsikeresebb adománygyűjtés
  • Egy ügy legjobb képviselete (legjobb lobbi/advocacy projekt)
  • Legjobb civil akció (olyan – spontán – megmozdulás, tevékenység, amellyel a szervezet egy aktuális helyzetre vagy problémára reagál frappánsan).

Egy nyertes pedig közönségszavazáson került kiválasztásra.

 

A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete „Együttműködés a koraszülött gyermekek jövőjéért című munkájával”, a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete „Betegágy melletti sorstársi tanácsadás (révész szolgálat) és révészképzés tartása az OORI-val együttműködésben” című munkájával indult a Legjobb együttműködés kategóriában.

Rengetegen adták le rájuk szavazatukat a NIOK Alapítvány Facebook-oldalán, de minthogy megoszlott a mozgássérült emberek és szimpatizánsaik szavazata, nem mi vittük itt el a pálmát.

A díjátadóra május 2-én 17 órától került sor Budapest VI. kerületében, a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. gyönyörű székházában, az Andrássy út 98. szám alatt. Minden kategóriában csak egy díjat osztottak ki, és ezt nem mi kaptuk.

 

Ezzel együtt úgy vélem, hogy mégis sikerként könyvelhető el, hogy két szervezetünk is bekerült a legjobb 24 civil közé. Itt aztán a létező legkülönfélébb tevékenységeket végző csoportok jöttek el, a mobiltelefonos madártani applikációkat készítőkön át a Budapest Bike Maffia hajléktalanoknak ételt és meleg ruhát osztó bicikliseiig bezárólag. Nehéz lehetett könnyű a bírálóknak összehasonlítani ezeket a tevékenységeket. Ahogy ők maguk mondták: más zsűri bizonyára más eredményeket hozott volna ki.

 

És bár legalább egy hétig tart egy ilyen pályázatot megírni, pénzbeli nyeremény pedig nem jár vele, azt hiszem, már azért is megéri ebbe energiát befektetni, mert ezzel – hogy úgy mondjam – felkerültünk az ország nevezetes civil szervezeteinek térképére. Kiléptünk saját, megszokott köreinkből, és új fórumokon is megismertettük a nevünket, programjainkat. És ezekben a kategóriákban jövőre is lesz megmérettetés.

Az pedig, hogy vannak intézmények, szervezetek, akik elismerik, nyilvánossághoz juttatják és támogatják a civileket, ma különös jelentőséggel bír.

 

                                               Gy. Dobos Mariann

                                                    (Humanitás)