Lerángatták a vonatról a mozgássérült férfit!

A Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületéhez fordult első felháborodásában Oláh László (59 év). Elmondása szerint lerángatta őt egy kalauznő a vonatlépcsőről Mezőtúron. Mindezt a következő trágár mondat kíséretében: „Vidd innen a szar biciklidet, úgysem hagyom, hogy felszállj vele!”
Az előzményekhez tartozik, hogy Oláh László a járványos gyermekbénulás áldozata, de sok sorstársával ellentétben csak ritkán szorul kerekesszékre, legtöbbször önállóan közlekedik. Ehhez viszont segédeszközre van szüksége, és ha a fővárosba utazik gyógykezelésre, akkor egy régi, összecsukható Csepel Camping kerékpárt szokott magával vinni, hogy erre támaszkodjon. Bár ez szokatlan megoldás, ezt a helyi mávosok is megértették, és kérelmére kiadtak egy egyedi engedélyt, hogy segédeszközként felviheti magával a vonatra a biciklit. Összecsukva amúgy sem foglal el több helyet a 20 colos kerekű jármű, mint némely jól megpakolt gurulós bőrönd.
Ezek után különösen megdöbbenve áll az előtt inzultus előtt, amely 2017. január 10-én a 7.01-kor a Budapestre induló vonaton érte. A testi épségében szerencsére nem esett kár, de mélységesen megalázva érzi magát, mondja. Természetesen késve érte el úticélját, mert várnia kellett egy órát a következő vonat indulásáig.
– Azzal már el tudtam jönni, mert közben kihívtam a rendőrséget –eleveníti fel László az eseményeket. Arra kérdésemre, hogy miért nem a vasúttársaságnál tett panaszt, azt válaszolta, hogy eddigi bejelentéseivel sem foglalkoztak érdemben.
– A rendőrséggel sem volt több szerencsém, érezhetően le akartak rázni. Holnap mindenestre feljelentést teszek a mezőtúri pályaudvaron és az ottani rendőrkapitányságon is.
Szerettük volna a mezőtúri vasútállomás, illetve a MÁV-START Zrt. illetékeseit is meghallgatni az ügyről, de kizárólag a vasúttársaság központi honlapján, írásban, a sajtóosztályon keresztül lehet velük kommunikálni. Mi már megtettük, ami a mi dolgunk. Ott a válaszadás lehetősége.

Gy. Dobos Mariann