MEGHÍVÓ KÖNYVBEMUTATÓRA

Tisztelettel meghívjuk Önt
Gy. Dobos Mariann: Új üzenetek c. kötetének sajtóbemutatójára.

meghivoA könyvet Komlósi Gábor, a MÚOSZ elnöke mutatja be
Garamvölgyi Annamária újságíró és Dunay Csilla szerkesztő társaságában.
Moderátor: Ungvári Györgyi – Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ)

Időpont: 2015. október 30. (péntek) 14 óra
Helyszín: Sajtóház, Mikszáth-terem
1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A.

A könyvet a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete (ÖNÉ) adta ki, fennállásának 20. évfordulója alkalmából. A mű 160 oldalon, 56 színes és 56 fekete-fehér fotóval jelenik meg.

Az „Életutak” című fejezetben súlyosan sérült emberekkel készült interjúk olvashatók, amelyekből kiderül, hogy ez az állapot sem akadályozta meg őket abban, hogy tartalmas, társadalmilag is hasznos életet éljenek. Többen közülük a sportban vagy valamely művészeti ágban jeleskedtek, és öregbítették hazánk hírnevét az országhatárokon túl is. Emellett ugyanolyan szeretetteljes családi kapcsolatokat ápolnak, mint bárki más.

Az „Ahol az utak összefutnak” című fejezet azt mutatja be, hogyan lett az egyéni törekvésekből közös fellépés – sok aktivista és az ügyért dolgozó szakember összefogásának eredményeképpen.
Így alakult meg 1995. június 15-én az ÖNÉ, amely több olyan tevékenységbe kezdett bele, amellyel elsők voltak az országban: révész szolgálat az egészségügyi rehabilitációban, sorstársi tanácsadás és tudatformáló, mai kifejezéssel élve, érzékenyítő órák tartása oktatási intézményekben.

Így lett az ÖNÉ az Amerikában elindult Independent Living, azaz „önálló élet mozgalom” első és nagyhatású hazai résztvevője. E civil szervezetnek volt egy időben elnöke Jelli Magdolna, az ország egyik legismertebb fogyatékosügyi aktivistája. 2015 augusztusában őt posztumusz díjjal tüntették ki, egyben ma dolgozó kollégáit is elismeréssel illették Pécsett, egy szakmai konferencián.

A könyvben olvashatunk arról is, hogy megfelelő volt-e az állami szerepvállalás a járványos gyermekbénulás, más néven a Heine-Medin-kór áldozatai esetében, és róluk fotógalériát is láthatunk.

A könyvből részletek hangzanak el Bencze Zoltán tolmácsolásában és zenei betétek Béni Csaba és Béni Kinga előadásában.
A helyszínen a résztvevők kedvezményes áron vásárolhatnak a kötetből.
A Sajtóház Mikszáth-terme akadálymentesen megközelíthető.
Kérjük, megjelenését jelezni szíveskedjen e-mailben itt: ungvarigyorgyi@gmail.com

Rendezők:
MÚOSZ Fogyatékossággal Élők a Médiában Szakosztály
Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete

Kontakt személy: Ungvári Györgyi, Tel: +36/30-536-4062

Szeretettel várjuk:

Ungvári Györgyi Garamvölgyi Annamária
ÖNÉ-elnök szakosztályi elnök

Budapest, 2015. október 23.