„Adjatok, és kapni fogtok

Különleges segítő közösségeket mutatunk be a világ minden tájáról.

MOTTÓ: „Ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül. Ha távolabbra akarsz jutni, menj másokkal együtt.” afrikai közmondás 

Megosztás – ma oly népszerű fogalom, ám van egy másik jelentése is, jelesül a terhek megosztása annak érdekében, hogy az egyénre kevesebb háruljon. Összeállításunkban olyan csoportokat mutatunk be, amelyek vagy azzal a céllal szerveződtek, hogy másoknak segítsenek, vagy a tulajdon életükön szeretnének könnyíteni, vagy mindkét cél beteljesül. Közös jellemzőjük, hogy hosszú távon összességében többet kapnak az együttműködéstől, mint amennyit beletettek.

 

Önálló Élet Egyesület Révész Szolgálata, Magyarország

 

„A révész átvisz egyik partról a másikra, illetve visszavisz onnan a kiindulási pontra – esetünkben ez a lényeg. Vagyis hogy betegség vagy baleset’ miatt véglegesen mozgássérültté vált embereknek segítünk visszailleszkedni a hétköznapi életbe” – magyarázza Ungvári Györgyi elnök. Az országban egyedülálló Révész Szolgálat ágy melletti sorstársi segítség rehabilitációs intézetekben. Hitelességüket az adja, hogy a révészek 93 százaléka maga is kerekes székes ember. A praktikus tanácsok mellett elsősorban abban segítenek, hogy lelkileg miként lehet egy ilyen traumát feldolgozni. A beteghez egy hozzá hasonló életkorú és hasonló sérüléssel élő révészt küldenek, például egy érszűkület miatt frissen amputálthoz egy végtaghiányosat, motorbalesetes gerincsérülés miatt lebénulthoz szintén olyat. így az adott révész hitelesen el tudja mondani, hogyan élte meg az első napokat, hónapokat a kórházban: talán először ő sem akarta látni az ágy mellett a kerekes széket, nem akart felépülni. Azt is képes átadni, miként találta meg újra a helyét az életben, hogy tanult meg közlekedni, kezdett újra dolgozni vagy alapított családot. „Egyesületünk 1996-ban kezdte a munkát, szolgáltatásunk díjmentes. Sok önkéntessel dolgozunk, de akkreditált foglalkoztatók vagyunk, így a három hónapos képzésünket elvégzőket négyórás munkaidőben alkalmazásba vehetjük. Pályázat útján elnyert állami bértámogatással jelenleg 25-en dolgoznak nálunk. Pár hete kezdődött el legújabb révészképzésünk egy bank támogatásával. Célunk, hogy az ország minden megyéjének rehabilitációs részlegén legyenek révészek, akik az adott megyében laknak.” Az egyesület központjában, a budapesti Marczibányi téren sorstársi tanácsadó irodát is működtetnek. Évről évre több a révészeik munkája, rengeteg a baleset a fiatalok körében például telefonálás vagy zenehallgatás miatt, de nyáron megszaporodnak a motoros és kerékpáros karambolok is, plusz a fejesugrás vagy fára mászás miatti sérülések száma is nő. A révészek nemcsak akut tanácsadást végeznek, hanem utókövetést is folytatnak, és megkereshetik őket kérdésekkel.

„Iskolába is eljárunk érzékenyítő órákat tartani minden korosztálynak. Ezek baleset-megelőzési és tudatformáló interaktív beszélgetős előadások. Fontos tudatni az emberekkel, hegy miképpen segíthetnek jól egy kerekes székes társuknak a hétköznapokban”.- hívja fel a figyelmet Ungvári Györgyi.”

Éva Magazin
Egészség különszám
Hivert’t Klokner Zsuzsanna