Idegenvezetők Világnapja

2020. február 20 – 23.

Bálna Budapest

Fedezze fel a kultúra, a gasztronómia és a kiemelkedő sportesemények fővárosát, Budapestet!
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) annak Idegenvezetői Továbbképző Központjával együttműködve immár két évtizede szervezi meg fővárosunkban az Idegenvezetők Világnapját. A rendezvény társszervezői a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), valamint a Bevásárló és Tematikus utcák menedzsmentje (BUM). Az eseményen idegenvezetők önkéntes munkával mutatják be a nevezetes épületek, utcák, emlékművek múltját, jelenét, kultúráját, értékeit az érdeklődők számára.

Február 23-án, vasárnap a központi programok helyszíne a Bálna Budapestben lesz (www.balnabudapest.hu). Innen indulnak, és ide érkeznek a városnéző turistabuszok, valamint mozgáskorlátozott érdeklődők számára rendelkezésre álló mikrobuszok. A túrákon ingyenesen, de csak előzetes regisztrációval lehet részt venni. A Bálnában turisztikai kiállítással, kézműves bemutatóval is készülnek. A helyszín teljesen akadálymentes.
Február 20, 21, 22 és 23-én gyalogos túrák, tematikus séták is indulnak a város különböző pontjairól többnyire épületbejárásokkal, köztük néhány akadálymentesen bejárható helyszínnel is, melyek ajánlhatók kerekesszékkel közlekedők számára is. Ezek közt vannak olyan séták és hajós programok, amelyeken csekély összegű díj befizetésével lehet részt venni, és a legtöbbre előzetesen regisztrálni kell. Az elmúlt években több mint 100 sétát szerveztek. Lesznek olyan programok is, amelyekhez látássérültek, hallássérültek is csatlakozhatnak. Ezekre a megfelelő segítséget biztosítják.

Mikrobuszos túrák mozgáskorlátozott emberek részére
2020. február 23-án, vasárnap városnéző túrákat indítunk idegenvezetővel azoknak, akik a nagy autóbuszokra nem tudnak felszállni. Ehhez a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara biztosít 2 db rámpával vagy lifttel ellátott BKV mikrobuszt, amelyek mindegyikén 3 vagy 4 kerekes székes hely és 4-5 ülőhely van. Fontos! Kérjük, mindenki hozza magával a parkolási igazolványát, ha van.
Indulás: a BÁLNA BEVÁSÁRLÓKÖZPONT (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.)
Szabadság híd felöli főbejárata elől
Indulási időpontok: 10.30-kor és 13.00 órakor
Útvonal (tervezett):
Bálnától – Rakpart – Szabadság híd után egy kunkorral lámpán át feljönni a Vámház körútra, végig a kis körúton (Vásárcsarnok, Kálvin tér, Nemzeti Múzeum, ELTE, Astoria, Zsinagóga, Invalidusok háza, Deák téri templom, Erzsébet tér) – Andrássy út – Hősök tere – Állatkerti körút – Koós Károly sétány – Andrássy út -Bajcsy Zs.út – Szent István krt. – Margit híd – Bem rkp. – Fő utca – Clark Ádám tér – Lánchíd – Széchenyi téren körbe – vissza: Lánchíd – Clark Ádám tér – Hunyadi János u. – Dísz tér – Szentháromság tér – Hess András tér – Fortuna utca – Kapisztrán tér – Úri utca – Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér- Tabán – Hegyalja út – Szirtes út – Gellérthegy/Citadella, ott körbe – Szirtes út – Kelenhegyi út – Gellért fürdő – Szent Gellért tér – Petőfi híd – Bálna.

A mikrobuszos túrán térítésmentesen, de csak előzetes regisztrációval lehet részt venni. A csatolt jelentkezési lapot kérjük kitöltve legkésőbb február 18. délig az infomisz@gmail.com email címre elküldeni.
(Azok a mozgáskorlátozott személyek is érdeklődhetnek és kérhetnek a fenti elérhetőségeken segítséget, akik fel tudnak szállni a nagy buszokra, de az internetes jelentkezés gondot okoz számukra.)